CONCLUZII


Calculează-ți consumul de apă !!!



Consumul mediu pentru diverse activităţi:
  • un spălat de vase la robinet: 50 litri
  • un spălat de haine: între 40 şi 70 litri
  • un spălat pe mâini şi pe dinţi: între 5 şi 15 litri
  • un duş de 5 minute: de la 60 la 80 litri
  • o baie: 150 - 200 litri


  1. De la râu şi până la robinetul dumneavoastră, trecând prin uzinele de tratare, apa este permanent supravegheată.
  2. Protejează mediul înconjurător, consumând apa de la robinet nefiind ambalată în sticle de plastic care poluează, şi este întotdeauna proaspătă.
  3. Necesarul de apă al unui adult sănătos este estimat la aproximativ 1,5 litri pe zi.
  4. Este important să vă hidrataţi înainte, în timpul şi după efortul fizic
    pentru a evita creşterea ritmului cardiac şi pentru a asigura o circulaţie bună a sângelui. Acest lucru permite un transfer mai bun al căldurii produse de muşchi către ţesutul cutanat.

      De aceea, pentru exerciţiile fizice, apa de la robinet este băutura cea mai recomandată.
   5.    Lipsa igienei şi transmiterea    microbilor prin intermediul mâinilor murdare sunt principalele cauze ale bolilor digestive şi ale infecţiilor respiratorii, dar şi ale afecţiunilor cutanate (herpes).

  6.  Spălarea mâinilor este necesară:

  • înainte să gătiţi sau să mâncaţi
  • după folosirea toaletei
  • după o activitate manuală
  • după ce aţi atins sau v-aţi jucat cu un animal
  • când sunteţi bolnav (mai ales după ce aţi tuşit, strănutat sau v-aţi şters nasul)
  • ori de câte ori este nevoie, în funcţie de activităţile desfăşurate.
7. Recomandări:

  • evitaţi să duceţi mâinile la gură şi să vă roadeţi unghiile care sunt lăcaşuri perfecte pentru bacterii
  • spălaţi-vă pe dinţi după fiecare masă, faceţi duş sau baie în fiecare zi, mai ales după un efort fizic, folosind apă călduţă şi un săpun
  • clătiţi întotdeauna fructele şi legumele pentru a elimina pesticidele şi nitraţii
  • spălaţi şi dezinfectaţi regulat frigiderul
  • reglaţi temperatura folosită la gătit astfel încât să distrugeţi bacteriile şi germenii, dar şi să păstraţi gustul şi vitaminele
  • ştergeţi mereu parchetul/ podeaua folosind apă, pentru a garanta un interior sănătos
  • contaminarea unei chiuvete este mult mai importantă decât cea a instalaţiilor sanitare: dezinfectaţi cu regularitate bucătăria (blatul de lucru, ustensilele, dulapurile în care sunt depozitate alimentele etc).

Câteva exemple de produse care pot contamina apele subterane:
  • pesticide: pot provoca afecţiuni ale ficatului, splinei sau rinichilor;
  • mercur: poate afecta sistemul nervos;
  • nitraţii: în urma unui proces de reducere se transformă în nitriţi care se combină cu hemoglobina şi creează un deficit de oxigen care afectează copiii în primul an de viaţă;
  • organisme microbiologice (bacterii şi viruşi patogeni): pot provoca boli ca hepatita epidemică, dizenterie, boli parazitare etc.

  • Important! Apa potabilă, indiferent de sursă, trebuie întotdeauna riguros verificată !
ECONOMISEȘTE APA  , astfel protejezi mediul înconjurător  și faci importente economii la bugetul familiei !!!


Un comentariu:

  1. Elevii au descoperit întregul proces prin care trece apa, de la captare, tratare şi distribuţie, pentru a ajunge la robinetele noastre numai bună de băut, până la tratarea apei uzate în staţiile de epurare pentru reintegrarea ei în circuitul natural.Au învăţat că apa este permanent supravegheată şi analizată, fiind invitaţi să efectueze alături de personalul laboratorului câteva teste pentru a determina calitatea apei cu ajutorul substanţelor „magice”, sau să identifice posibilii „intruşi” prin intermediul microscopului. La Staţia de Epurare copii au fost martorii eliminări poluanţilor din apa uzată prin complexul proces de epurare, conştientizând beneficiile purificării apei pentru sănătatea populaţiei, protejarea surselor de apă şi a mediului.Felicitari !!! A fost un proiect educativ pentru copii.

    RăspundețiȘtergere