Laboratorul de analiză a apei potabile


Apa potabilă este apa destinată consumului uman. Nu trebuie să fie apă în stare pură. Dimpotrivă, apa sănătoasă nu e doar H2O, ci are în concentraţii adecvate diverse substanţe cu influenţă pozitivă asupra proceselor biologice. Dacă aceste concentraţii sînt prea mari, nu e bine. Dacă sînt prea puţine săruri, apar alte boli. Cum este apa de Braşov şi cît de benefică este pentru consumator? 
O dată pe zi, laboratorul Companiei APA colectează apa din zeci de puncte ale oraşului şi-i face analiza fizico-chimică şi microbiologică. Gabriela Matau., şefa laboratorului, ne-a asigurat că, din punct de vedere bacteriologic, cel puţin, apa e curată, nu conţine microorganisme care ne-ar putea îmbolnăvi. Gustul de clor de care ne plîngem e semn că apa a fost tratată. Însă compoziţia fizico-chimică e cu cîntec. Deşi se încadrează în normele europene, problema vine chiar de la aceste norme care nu precizează care este limita maximă admisă pentru duritate. „Legislaţia precizează doar minimul, adică 5 grade germane. De ce? Pentru că o apă un pic mai dură nu creează probleme cardiovasculare, una mai moale, da. Cea din Braşov are o duritate de 9,5, ceea ce se vede şi pe oalele noastre“, ne-a spus doamna  inginer chimist. 

Experiențele efectuate de laborantele Laboratorului de Analiză a Apei Potabile din Brașov și explicațiile oferite au  constituit o adevărată lecție de chimie , unde am reușit să vedem multe reacții chimice ale apei cu diferiti reactivi,  pentru depistarea substanțelor din apă, stabilirea pH și importanța acestuia precum și semnificația valorilor acestuia.
Am aflat deasemenea o mulțime de lucruri interesante despre microorganisme și modul lor de inmulțire și cât sunt de periculoase.
Am înțeles cât de importantă este apa pentru orașul nostru , și câtă muncă se depune pentru siguranța cetățenilor Brașovului,ceea ce ne obligă să fim mai responsabili în ce privește consumul de apă și păstrarea acesteia cât mai curată ,să nu mai aruncăm deșeurile la întâmplare, căci până la urmă acestea ajung tot în apă și o poluează.





























































































Să fim cu toții mai responsabili cu ce se întâmplă în jurul nostru !


Un comentariu:

  1. Astfel de activităţi trebuie să devină o tradiţie la nivelul şcolilor din municipiul Braşov.

    RăspundețiȘtergere