Pe la alții

.............................................................................
DANSUL APEI în DUBAI



............................................................................................................
APĂ și MUZICĂ la BARCELONA



......................................................................




...........................................................................................................
Cel mai lung fluviu din lume este Nilul sau Amazonul? Oameni de știință din Brazilia ar fi stabilit ca, de fapt, Amazonul ar fi cel mai lung fluviu din lume, și nu Nilul. 
Nilul are, oficial, aproximativ 6670 de km, pe când Amazonul are aproximativ 6440 de km, însă după alte măsuratori, ar avea o lungime de aproximativ 7200 de km. 
Ce se știe sigur este faptul ca Amazonul este fluviul cu cel mai extins bazin hidrografic din lume, strângând apele de pe o suprafață de aproape 7 milioane de kilometri pătrați și fluviul cu cel mai mare debit hidrografic din lume, cu un debit mediu de aproximativ 220 000 de metri cubi / secundă, la varsare.




...........................................................................
 Cascada Victoria
Zimbabwe/Zambia
Cascada Victoria se afla la granita dintre Zimbabwe si Zambia. Bastinasii o numesc Mosi-oa-Tunya = Fumul tunator, datorita cetii provocata de pulverizarea apei, ceata care se inalta la peste 30 de metri fiind observata de la distante mai mari de 30 de km. Apele fluviului Zambezi cad in cataracte de la o inaltime de 110 m, insa Victoria este cea mai mare cascada din lume, datorita latimii sale de 1708 m. Unii sustin ca, in competitie cu piramidele Egiptului, cu Safariurile din Kenya si alte minunatii, Cascada Victoria este cea mai mare atractie turistica a Africii. Fanii raftingului, bungee jumping-ului, impatimitii de safari si iubitorii de peisaje gasesc aici, la cascada Victoria, destinatia ideala. Fie ca stai o zi sau 10 zile aici, cu greu vei gasi timpul si dorinta sa dormi...

...............................

Cea mai mare hidrocentrală din lume e în China. La ea au muncit şi românii...







Cea mai mare hidrocentrală din lume are o capacitate instalată de 22.500 MW şi poate asigura, de exemplu, de două ori şi jumătate întreagul consum de electricitate al României, dacă funcţionează la maximum.
Construcţia barajului şi a hidrocentralei a costat 22,5 miliarde de dolari, China ridicând barajul atât din considerente de mândrie naţională, dar şi pentru a-şi asigura energia electrică de care are din ce în ce mai multă nevoie şi pentru a atenua efectele inundaţiilor frecvente pe care la provoacă Yangtze, cel mai mare fluviu al ţării.
Totuşi, edificiul este destul de constroversat, atât din cauza strămutărilor (1,3 milioane de oameni a trebuit să fie mutaţi), dar şi din cauze care ţin de arheologie sau de protecţia mediului.Şi industria românească a fost implicată în acest proiect. Spre exemplu, paletele pentru unele dintre turbinele gigantice de la Trei Defilee au fost fabricate la IMGB (fosta Uzină de Maşini Grele Bucureşti). Compania românească a onorat această comandă după ce a fost însă cumpărată, cu un dolar, de firma norvegiană Kvaerner.

Giganticul complex hidroenergetic Trei Defilee, de pe fluviul 


Yangtze din China, are 32 de turbine, fiecare cu o capacitate de 

700 MW, cât are un reactor de la Cernavodă.



Informaţiile publicate de ECONOMICA.net pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
 

http://www.economica.net/cea-mai-mare-hidrocentrala-din-lume-e-in-china-la-ea-au-muncit-si-romanii_67663.html#ixzz47xflNgSA

.................................................

Japonia administrează cel mai lung pod suspendat din lume

Publicat la: 28 martie 2016 | în Mondo | de 

Strâmtoarea Akashi Kaikyo desparte insula Awaji de Kobe şi are parte de vreme capricioasă şi periculoasă ca, de altfel, întreaga Japonie. În urma a două tragedii din anul 1955, când două feriboturi s-au scufundat, provocând moartea a 168 de persoane, Ţara Soarelui Răsare a luat decizia să ofere o alternativă la traversarea strâmtorii, implicit a dat startul unei mega construcţii de ridicare a unui pod. Cum japonezii nu glumesc, au hotărât să ridice nu orice fel de infrastructură, ci cel mai lung pod suspendat din lume!
Construcţia sa a debutat în 1988, a durat zece ani şi a necesitat o investiţie de 500 de miliarde de yeni, adică 3,5 miliarde de euro! Podul poartă numele strâmtorii, Akashi Kaikyo, are o lungime totală de 3.911 metri şi o deschidere principal de 1.991 de metri. Celelalte două deschideri au câte 961 de metri lungime, iar turnurile care le despart ajung până la 282 de metri înălţime. Podul este proiectat să reziste la seisme de 8.5 grade şi la vânturi de până la 286 km/h şi este străbătut zilnic de 23.000 de autovehicule.
Cel mai lung pod suspendat din lume atrage mii de turişti, iar mediatizarea de care bucură şi în prezent este una majoră.
Interesant de precizat este şi că, potrivit legendei, Japonia a fost creată de către zei, care au înfipt o sabie în ocean, la scoaterea ei formându-se patru picături ce au devenit insulele principale, precum şi o multitudine de insule mici, în număr de peste 5000.




................................................................................

Cel mai lung tobogan din lume-  in Auckland, New Zealand.
 


și aici unul cu surprize...in Texas


............................................................................................

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu